Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:50550 Library:100148 in /home/httpd/vhosts/retrospel.info/httpdocs/visa_spel.php on line 8
Liero - retrospel.se
Retrospel logotyop

Liero

Jag har tidigare nämnt att nittiotalet var nästan en guldgruva för människor som gjorde freeware spel och laddade upp de på internet och en av dessa människor var då Joosa Riekkinen som gjorde då spelet Liero, vilket kort och gott var spelklassikern “Worms” men för två spelare i realtid, alternativt mot datorn.

Det finns troligtvis många som kört Worms eller Liero under deras uppväxt och det är högst troligast att du iallafall hört talats om Worms. Men då kan vi börja med att berätta kort om Worms innan vi går vidare till Liero.

Under nittiotalet kom en våg så kallade “artelleri” spel där då två eller flera kanoner (I vissa tillfällen stridsvagnar med mera) ska försöka beräkna hur deras projektil flyger genom att se vinden och därmed försöka träffa sin motståndare, och allt detta gör i ett turbaserat utförande. Worms blev särskilt populärt tack vare att varje runda så har man kontroll över ett visst antal maskar som man kan flytta på innan man skjuter och avslutar sin runda. Det är här då när Liero skiljer sig från Worms.

I Liero finns det ingen “nu är det min tur, nu är det din” utan här gäller det för spelarna att vara före den andra med att trycka på avtryckarn först för i Liero är det realtid som gäller och du måste vara snabb att agera ute på slagfältet. Liknande som i Worms så kan du spela mot en mänsklig motståndare eller helt enkelt köra mot en datormotståndare, som är riktigt dålig på sitt arbete.

Med 40 vapen så är det säkert att man kan finna sin favorit bland mängden, där du då kan finna vapen som en simpel pistol, hagelbrakare, bazooka eller till och med kärnvapen! Lägg till också att om du skjuter sönder banan med dessa massförstörelsevapen så kommer den vara trasig till nästa gång du spelar, det vill säga om du inte respawnar banan i menyerna eller startar om spelet. Lägg till även ovanpå det att du har möjlighet att bygga upp dina egna banor egen hand utan någon somhelst kodningskunskap eller liknande så är det möjligt att göra en komplett originell bana på bara några minuter!

  Strategi

När du spelar Liero bör du tänka på att all jord runt omkring dig kan sprängas bort samt att du bör försöka ha så bekväma kontroller som möjligt. Eftersom du får möjligheten att välja 5 olika vapen att ta med dig i början av varje match så bör du välja dina favoriter och vad du än gör, glöm inte att använda ninja repet! Glöm inte heller att smygtitta på din motståndares skärm och se vad ha eller hon gör men se till att du inte blir upptäckt!

  Sammanfattning

Ett freeware spel som är en realtids version utav den populära spelserien Worms, komplett med mycket blod och vapen.

  PLUS

Många timmars glädje framför datorn där du kan köra med en polare, många vapen, baneditor.

  MINUS

Multiplayer är begänsad till 2 spelare split screen, split-sceen multiplayer kan flertals gånger låsa tangentbordet, komplett idiotisk artificiell intelligens.

  Information

  • Plattform:DOS, Windows 95
  • Testad Plattform: DOS (Genom Dosbox)
  • Utgivare: Ingen
  • Utvecklare: Joosa Riekkinen
  • Utgivnings år: 1998

  Länkar

Profilbild: David
Skribent: David
En tyst kille som spelar spel, skriver saker och ritar bilder! Besök gärna mitt deviantart-konto! Min favorit konsoll är den typiska PCn med ett visst dels intresse av den bärbara spel marknaden.