Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:50550 Library:100148 in /home/httpd/vhosts/retrospel.info/httpdocs/visa_spel.php on line 8
Raptor Call of the Shadows - retrospel.se
Retrospel logotyop

Raptor Call of the Shadows

Du är en legosoldat som arbetar för pengar och med ditt rymdskepp ska du ta dig igenom explosivfyllda nivåer med förhoppningsvis livet i behåll. Med ett dånande soundtrack och omedelbart igenkänd gameplay så blev detta en klassiker under nittiotalet, låt oss ta en närmre koll.

När du startar upp Raptor så kommer du bli presenterad utav en trevlig liten filmsekvens när spelarens plan jagar ner ett mål över en stad och skjuter ner den och man kan inte klaga på pixelgrafiken där och sedan är det bara för dig att starta spelet! Innan du startar med att spränga mål på marken och i luften så får du alternativet att ge din pilot en bild, ett namn och ett kodnamn vilket är alltid trevligt.

När väl allt det är färdigt blir du presenterad till din hangar, väldigt lik något från Wing Commander spelen eller ett valfritt point and click äventyrsspel där du kan då klicka dig omkring i en förrenderad omgivning och utföra olika saker såsom spara dina framgångar och besöka butiken som du troligtvis kommer återvända till om och om igen. Då när du väl har bestämt dig för att spela så klickar du på hangaren till vänster och tas till ytterligare en ny meny skärm som frågar dig då om vilket zon du vill spela i och det finns tre att välja mellan, allihopa med deras egna terräng utseenden och fiender.

Startar du på en utav dessa världar så blir du presenterad utav en vertikal space shooter skärm, lik Raiden där man då ser uppifrån istället från sidan som tex R-Type, Gradius med mera och detta ger en väldigt bra överblick över slagfältet utav vad du slåss emot samt att du ser bättre vad ditt skepp ser ut än att se det från sidan.

Samt även kommer du lägga märke till att jämfört med många shoot em’ ups utav denna typ så tål du mer än ett skott men det behöver inte betyda att du kan ta det lugnt och försiktigt genom nivåerna för skott kommer yra över hela skärmen oavsett vilket svårighetsskärm och du kommer att troligtvis dö förr eller senare.

Överlever du en nivå så behåller du pengarna och kan spendera det på ditt rymdskepp med flertals olika vapen däribland lasrar, målsökande kulsprutor och atombomber samt kunna spendera pengar på att reparera skeppet eftersom det kanske kan reparera sig under spelets gång men det är så långsamt samt att du måste sluta skjuta för kanske 10 sekunder för att få 1 hälsa tillbaks så är det bättre att köpa mer hälsa så att du kanske har en chans att hålla dig vid liv nästa nivå.

Det visar sig vara det svåraste i detta spel, nämligen hålla sig vid liv, det kanske varierar från person till person vad gäller svårighetsgrader men jag antar väl att spelet hatar mig. Under spelets gång så kommer du senare inte våga skjuta ner några fiender allteftersom du riskerar att bli träffad och måste betala stora summor pengar för att få den full reparerad från kritisk status och jag är rädd att jag måste sänka betyget en liten del på grund utav detta för att spelet tvingar mig att inte ha roligt när jag spelar det pga dess “risk vs reward” system.

Annars dock så är jag säker på att det är ett strålande shoot em’ up som gömmer sig bakom den höga svårighetsgraden, ett spel som hur jag än vänder på det; En klassiker!

  Strategi

Det gäller att du snabbt analyserar omgivningen, om du måste röra på dig mycket så gör det då omedelbart! När du möter en boss, se till att du hinner skjuta så mycket på honom innan han börjar skjuta, det är eftersom att bossarna brukar ha så mycket vapen så det är omöjligt att undvika deras vapen efter att de har börjat skjuta.

  Sammanfattning

Ett välkänt shoot em’ up för PCn som stod upp till många utav alla 2D space shoot em’ ups som man fann på konsollmarknaden.

  PLUS

Mysig pixelgrafik, kickass soundtrack som man kommer komma ihåg, bra variation med vapen och uppgraderingar.

  MINUS

Sadistisk svårighetsgrad som förstör lite granna utav det roliga, överbeväpnade bossar, vissa fiender som rör sig alltför irregulärt för att någonsin kunna träffas (Har man målsökande vapen är detta inget problem dock), muskontrollen är lite tokig (För mig iallafall).

  Information

  Länkar

Profilbild: David
Skribent: David
En tyst kille som spelar spel, skriver saker och ritar bilder! Besök gärna mitt deviantart-konto! Min favorit konsoll är den typiska PCn med ett visst dels intresse av den bärbara spel marknaden.