Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:50550 Library:100148 in /home/httpd/vhosts/retrospel.info/httpdocs/visa_spel.php on line 8
SimCity Classic - retrospel.se
Retrospel logotyop

SimCity Classic

Det finns en stor chans om att man har hört talats om Maxis spel och deras stadsbyggarspel och livs simulator (The Sims) som sålt i flera miljoner exemplar över hela världen så nästan vem som helst vet av vad det är för spel jag nämner, men det hela började 1989 med Simcity Classic (Som man kallar det idag), men hur står det upp mot idag? Låt oss ta en närmre koll...

Ah, gamla goa Simcity Classic, ett spel som skapade en helt ny genre och det var då stadsbyggande, något som aldrig setts tidigare där spelaren fick då rollen som borgmästare och ska bygga (Förhoppningsvis) en fullt fungerande stad med bostäder, komersiell och rå industri som allihopa ska i hand i hand med varandra som kugghjul i en maskin. Detta spel kan man säga var hårt inspirerat utav spelet Utopia som kom till konsollen Intellivision, men tog bort konflikter och farmbyggande samt multiplayer delen för en centrerad single-player upplevelse.

När man väl startar Simcity så kommer man bli tillfrågad vad man vill sin stad ska heta och vilken svårighetsgrad man vill spela på, men man kan även spela några redan förbestämda scenarion om det är ens grej men man kan vara säker på att de inte har så lång livstid som man kan vänta sig, kanske man bara kör dessa scenarios en eller två gånger sen så tröttnar man på de, för spelets fokus ligger i spelets sandbox i det som jag nämnde tidigare.

Om du så väljer att bygga en så kallad sandbox stad så bör du alltid placera ett kolkraftverk långt, långt borta från bostäderna eftersom invånare reagerar på dessa avgaser från kraftverket men det brukar alltid tyvärr sluta med att staden blir en jättelik klump utav olika delar av staden hamnar i kontakt med varandra och då blir det upp till dig att kompromissa.

Du kan även råka ut för flera olika katastrofer under spelets gång, eller så kan du själv utlösa det ifall du är ond nog och bland dessa har vi eldstorm, översvämning, monster och några till som kan skapa oreda i din stad.

Ett problem med spelet dock och som alla andra Simcity spelet upp till Simcity 4 idag är att det kan vara svårt för nybörjare att komma in i Simcity’s stadsbyggande på grund utav spelare går back hela tiden av olika anledningar och går under och detta kan då vara spelets stora nackdel att det är svårt för nya spelare att komma in i något av Simcity spelen, men jag kan säga som Simcity veteran (Om jag nu kan kalla mig det) att Simcity Classic med lätt svårighetsgrad inställd är ganska lätt att komma in i, lyssna bara på meddelanden du får längst upp i spelfönstret och försök se om du kan göra något åt det problemet och håll ett öga på din RCI (Residential, Commercial, Industrial behov/nedskärning) som står uppe till höger så att du vet vad din stad behöver och inte.

Spelets grafik och ljud har kanske inte hållit upp särskilt bra till idag med sitt fågelperspektiv med isometriska byggnader men de får jobbet gjort och musiken i spelet lämnar lite åt spelaren att önska sig, men dra igång din favorit låtlista på Spotify eller din favorit musikspelare och kör hårt som borgmästare i Simcity Classic så ska allt nog gå bra!

  Strategi

Ska försöka få denna del lite kortare eftersom jag har en viss del erfarenhet från Simcity; bygg aldrig stationer (Polis och brandkår) för tidigt, se till att du särar på kraftverk (Speciellt kol) från bostäder eftersom invånare inte vill bo i en smutsig omgivning, samma sak gäller för rå industri, annars kan kommersiellt bygge och bostäder gå ganska bra ihop tillsammans. Förbygg dig inte med vägar, bygg extra vägar när det behövs, kraftverk behöver bara elledningar och inga vägar för att kunna utföra sitt arbete. Kort och gott kan man säga att stadens invånare kan vara smartare än vad du tror...

  Sammanfattning

Ett spel som skapade en hel ny genre utav spel, Simcity Classic tog världen med storm.

  PLUS

Häftigt koncept för ett spel som håller upp till än idag.

  MINUS

Lite tråkig grafik och ljud, hög inlärningskurva.

  Information

  • Plattform: Amiga, Windows, Windows 3.x
  • Testad Plattform: Windows XP
  • Utgivet: 1989 (Originell DOS version), 1994 (Windows 3.x version)
  • Utvecklare:Maxis Software Inc.
  • Utgivare: Maxis Software Inc.

  Länkar

Profilbild: David
Skribent: David
En tyst kille som spelar spel, skriver saker och ritar bilder! Besök gärna mitt deviantart-konto! Min favorit konsoll är den typiska PCn med ett visst dels intresse av den bärbara spel marknaden.