Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:50550 Library:100148 in /home/httpd/vhosts/retrospel.info/httpdocs/visa_spel.php on line 8
Stars! - retrospel.se
Retrospel logotyop

Stars!

Det finns många olika typer utav strategispel och en utav de typerna är den så kallade 4X genren (4X står för Explore, Expand, Exploit, Exterminate) där spelet går ut på att bygga upp ett imperie utav något slag och ta över världen, Master Of Orion försökte göra det med ett rymdscenario och flera andra hängde på, ett utav dessa är Stars! som gav sig in i leken med multiplayerstöd...

Stars! är ett förvirrande spel, med sitt grafiska gränssnitt så ser det ut som om det skulle vara något program som NASA använder eller något liknande, för när man sett andra 4X rymdscenario strategispel så undrar man såklart vad Stars! ska föreställa.

I Stars! så har du en massa olika möjligheter hur du ska komma till som namnet inte helt förklarar i förväg, iväg till stjärnorna och du har då möjligheter till och med innan du börjar spela spelet att kunna skapa din egen art ifall du inte känner dig för att spela som människa. Annars så kommer alla arter med sina egenskaper och krav för att de ska fungera, med krav så menas då alltså hur mycket strålning de klarar av, hur hög eller lite gravitation de klarar av och temperatur så att folket mår bra på planeten, men det hindrar dig inte att spela som en art som ej är påverkad utav de kriterierna.

Om det är så i värsta fall att din art inte kan leva på en planet så kan man forska fram terraformering som tillåter din art då att anpassa en planet för deras egna behov samt även forska fram medel till att försvara dina planeter med energisköldar och såklart inte helt oväntat, rymdskepp.

Rymdskeppen och rymdstationerna är den största höjdpunkten med spelet då spelet tillåter dig att använda delarna du har forskat fram och montera det på ditt rymdskepp och därmed då bygga ett helt eget unikt rymdskepp! Det finns då rymdskepps storlekar allt från små spanare till gigantiska kryssare som har vapen överallt och dessa kommer då att kunna hjälpa dig att erövra rymden då när diplomati misslyckas.

Något som är otroligt är att detta spel spelas faktiskt fortfarande och folk laddar upp sina egna arter som du kan använda till spelet, samt så är lite roligt att veta om att eftersom spelet är byggt som det är får hela spelet plats på en usb-sticka (Eller 3.5 diskett, om du har en sådan än) och behöver ingen installation eller någonting (Inte ens ett inlägg i registret behövs!) vilket betyder att bara du har tillgång till en 16-bit eller 32-bits dator så kommer du kunna köra vidare på samma match du körde på en annan dator innan!

Men det finns mycket mer att prata om detta spel men det känns som om denna recension skulle bli lite lång då men låt mig kort tillägga att spelet har otroligt bra multiplayer läge både då och idag!

  Flerspelarläge

Som nämnt ovan, detta spel har bra multiplayer stöd då när upp till 16 spelare kan spela mot varandra i samma galax i tävling om total dominans. Normalt mot datorn är det inte möjligt att köra med diplomati för att Stars! inte har någon diplomati inprogrammerad men mot spelare kan man planera till sammans ett eldupphör mellan spelare och därmed skapa allianser. Något som är unikt med detta turbaserade spel för sin tid är att den använder sig då när man spelar multiplayer att man skickar en fil som innehåller vad man gjorde under sin runda som lätt kan skickas genom epost vilket är ett system som på nytt använts i indiespelet “Future Wars” som kom ut 2010.

  Strategi

Det finns många olika strategier att tillämpa och mina tips är kanske inte fullt så bra som de wikis du kan finna online, men kort och gott var säker på att du sätter igång din forskning tidigt på att få fram vapen och koloniserings utrustning så din art kan expandera snabbt före oppositionen.

  Sammanfattning

Ett avancerat 4X strategispel som har mycket bra multiplayerstöd om än spelet har lite tråkigt utseende i första taget.

  PLUS

Otroliga verktyg till spelaren (Rymdskepp/Rymdstation och art skaparen är fortfarande omatchad), utmärkt multiplayerstöd, ofattbart att spelet kan fungera på moderna datorer utan mycket krångel.

  MINUS

Inget ljud hursomhelst, lite tråkigt grafiskt gränssnitt, mycket siffror att hålla reda på, kan kännas konstigt att varje solsystem innehåller bara en planet.

  Information

  • Plattform: Windows 3.1, Windows 95
  • Testad Plattform: Windows Vista (32-bits)
  • Utgivare: Empire Interactive
  • Utvecklare: Jeff Johnson och Jeff McBride
  • Utgivnings år: 1996

  Länkar

Profilbild: David
Skribent: David
En tyst kille som spelar spel, skriver saker och ritar bilder! Besök gärna mitt deviantart-konto! Min favorit konsoll är den typiska PCn med ett visst dels intresse av den bärbara spel marknaden.