Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:50550 Library:100148 in /home/httpd/vhosts/retrospel.info/httpdocs/visa_spel.php on line 8
Tyrian - retrospel.se
Retrospel logotyop

Tyrian

Detta är ett till utav floden så kallade “Space Shooters” då spelaren kör ett rymdskepp utrustat med vapen som är då uppgraderingsbara och kan bytas ut mot nya massförstörelsevapen under spelets gång.
Ett fullpackat spel med material, Tyrian erbjuder mycket inom denna genre och levererar resultat, med en redan inbyggd rymdskepps skapare kan du som kan pixelgrafik lägga in dina egna rymdskepp, en jukebox, en massa kult referenser till bland annat Star Trek med mera är säker på att du kommer ha ett leende på ditt ansikte när du spelar detta.

Spelet är uppbyggt på ett vertikalt plan där spelaren måste möta våg efter våg utav fiender för att avancera i spelets story och för att samla ihop pengar för kraftigare och bättre vapen samt ha möjlighet att förbättra spelarens rymdskepp med tex bättre reaktor och sköldar.

I detta spel så finns något revolutionerande med som är i stort sett standard med alla spel idag och det är livmätaren som spelaren har, istället för “en träff du är död” som du ser i många space shooters från bland annat Japan så har du två seperata livmätare vilket är då din sköld som ständigt laddas upp från din generator och pansar vilket är något som inte kan reparera sig själv vilket att betyder att väl när skölden är nere så kan spelaren snabbt finna sig i en panik situation.

Nämnde jag att spelet hade en story med? Den handlar då om karaktären Trent Hawkings som då hamnar i en jättelik företagskonspiration om planeten Tyrian (Därav spelets namn) där Trent arbetar som gruvarbetare då de har upptäckt sten och mineraler som ej är påverkade utav gravitation vilket tillåter då företaget Microsol att bygga sina jättekryssare utan att bli påverkade utav gravitation och därmed ha möjligheten att ta över galaxen! Så det blir upp till spelaren då som fyller i Trent’s roll och ska försöka till varje pris att stoppa Microsol att utnyttja planetens resurser. Man kan kort och gott säga att storyn påminner till en viss del utav James Camerons Avatar men gjordes några år innan hans verk kan man säga, men om du spelar spelet bara för dess explosioner så duger det med!

Tyvärr så hamnade ändå Tyrian i skuggan utav dess konkurrent som kom året innan, Raptor: Call of Shadows, som tog allt scenljus från Tyrian som försökte så hårt med att tävla med sin konkurrent misslyckades fånga de nya spelarna. Spelare som spelat Raptor klagar på att de inte kan fästa sig med Tyrian väl efter att de börjat spela det spelet istället men det kan vara en smaksak.

Något som kan läggas på minnet är att Tyrian är originalspelet som släpptes 1995, Tyrian 2.1 var en nyversion utav originalversionen och Tyrian 2000 släpptes 1999 i ett med att kunna förnya spelserien med Windows 95 stöd (Som tyvärr inte var W95 stöd så att säga) och ett nytt kapitel i spelet.

  Flerspelarläge

Tyrian kommer med split-screen multiplayer, den gamla goa vägen hur man spelade spel en gång i tiden då två spelare spelar tillsammans men med en tvist! I tvåspelar läget så blir spelet genast annorlunda då spelare inte kan uppgradera deras skepp och går då på extraliv istället för att möta en game over skärm omgående. I detta CO-OP spelar läge så delas spelarna upp i två olika rymdskepp som då kan kopplas ihop och bli ett flygande fort, ifall samarbetet fungerar. Om du har Tyrian 2.1 så är det även möjligt att genom Dosbox och ett virtuellt lan såsom Hamachi så kan du spela Tyrian CO-OP över nätet vilket bekräftar att detta spel var före sin tid.

  Strategi

När du väl spelar Tyrian (Eller någon av dess versioner) så bör du tänka på att alltid sikta högt med dina vapenval då det oftast är så att ju dyrare ett vapen är så är chansen större för att det ska vara effektivare. Men glöm inte att uppgradera din reaktor och sköld från tid till tid, för det kan rädda ditt liv oftare än vad du anar och om du ser sidekick vapnet Plasma Storm (som du otroligt nog kan köpa på första banan) så bör du omedelbart köpa en eller två om möjligt.

  Sammanfattning

En space shooter med mycket innehåll och många många timmars glädje, tycker du om att spränga saker i luften med ett härligt vapenutbud så ska du inte titta någon annanstans än Tyrian!

  PLUS

Mycket spelglädje, många vapen, många hemligheter för dig att upptäcka, många härliga kultreferenser och ett kickass soundtrack.

  MINUS

Tveksam svårighetsgrad som kan chockerande förändras, en del svaga vapen.

  Information

  • Utgivet: 1995-1999
  • Publiseras av: Epic Games
  • Plattform: Dos, Windows 95 (Experimentellt stöd)

  Länkar

Profilbild: David
Skribent: David
En tyst kille som spelar spel, skriver saker och ritar bilder! Besök gärna mitt deviantart-konto! Min favorit konsoll är den typiska PCn med ett visst dels intresse av den bärbara spel marknaden.