Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:50550 Library:100148 in /home/httpd/vhosts/retrospel.info/httpdocs/visa_spel.php on line 8
X-Com: UFO Defence - retrospel.se
Retrospel logotyop

X-Com: UFO Defence

Jorden är under attack och det är upp till dig som spelare att försvara den blåa planeten innan utomjordingarna lyckas med deras uppdrag. Detta strategispel är ett utav de allra mest omtalade klassikerna från 90-talet och sägs i vissa tillfällen att vara kanske det bästa DOS-spelet genom tiderna. Men vad är detta omtalade spel? Låt oss ta reda på det...

X-COM: UFO Defense (Känd också som UFO: Enemy unknown) är då som nämnt ovan ett så kallat strategispel, ett turbaserat sådant. Vad detta innebär är att när du spelar de taktiska uppdragen X-COM är känt för så utspelas då med att de två sidorna vilket är X-COM (Spelaren) och utomjordingarna (Datorn) turas om att flytta deras enheter runt omkring på slagfältet, man kan nästan jämföra det med många brädspel såsom schack.

Men innan man kommer att ta del utav dessa taktiska uppdrag så är det upp till dig att utrusta dina soldater du skickar iväg på uppdrag och försöka forska fram ny utrustning såsom radarsystem, energibaserade vapen och till och med obemannade fordon samt mycket mera som allihopa är till för att du ska lyckas besegra nästa fiende.

Bland all forskning du utför innan uppdragen så kommer det även vara det ena efter det andra flygande tefat att passera förbi och när du väl ser de är det dags att skicka iväg dina stridsplan för att sänka dessa farkoster innan de orsakar någon skada, eller alternativt vänta tills den landar och gör ett försök på att beslagta det utomjordiska rymdskepp och studera fullt fungerande utomjordisk teknologi som du kan vända till dina mål. Det går även att plocka upp lik utav dessa varelser och studera de eller om man lyckas kidnappa en levande varelse kan du förhöra eller studera dessa varelser och lära sig deras styrkor och svagheter.

Men om det är något som X-COM är känt för så är det inte bara de saker du gör för såsom att skjuta ner flygande tefat och forskning men och att övrigt kunna överleva det utomjordiska hotet men det som spelet är känt mest för är dess svårighetsgrad. Från början till slut kommer spelet vara en komplett berg och dal-bana där du då alltid har oddsen emot till såsom nattuppdragen då när dina soldater ser dåligt i mörkret så ser utomjordingarna bra fortfarande samt att du måste vara på goda vägar med jordens olika länder så att de fortsätter sponsra ditt arbete med att bekämpa det utomjordiska hotet!

  Flerspelarläge

Ett starkt tips jag kan ge om du ger dig an X-COM är att spara så ofta du kan, både i det så kallade Geoscape (Då du forskar och skjuter ner flygande tefat) och Battlescape (Den turbaserade delen) eftersom kort och gott så om någon av dina soldater dör i strid, kommer de aldrig tillbaks och du kommer behöva de då de faktiskt blir bättre sakta men säkert ju längre du har de kvar vid liv.

  Sammanfattning

Ett turbaserat strategi spel som sägs vara en legend och bör provas om man får chansen, mycket mer än så går det inte att säga!

  PLUS

En riktigt stor utmaning man kommer få sänka sina tänder i...

  MINUS

...Som kanske inte är för alla, samt att det kanske inte är alla som faller för turbaserade spel.

  Information

  • Utgivet: 1994
  • Plattform: Amiga, Amiga CD32, DOS, PlayStation, Windows
  • Utgivare: MicroProse Software, Inc
  • Utvecklare: MicroProse Software, Inc, Mythos Games Ltd

  Länkar

Profilbild: David
Skribent: David
En tyst kille som spelar spel, skriver saker och ritar bilder! Besök gärna mitt deviantart-konto! Min favorit konsoll är den typiska PCn med ett visst dels intresse av den bärbara spel marknaden.